Nu är den tillredd....
Årets pepparkaksdeg!
Barnen och jag ska baka på fredag. Mysigt!
Min första pepparkaksdeg gjorde jag 1996.
Jag hade precis flyttat ihop med min pojkvän (numera man)
och jag ville väl visa hur huslig jag var :) Här skulle det minsann bli hembakade pepparkakor!
Receptet hade min kära mamma skickat per post. Jag har det kvar och det är roligt att läsa alla råd och tips hon skrivit till i kanterna. Hon visste nog mer om min kapacitet i köket än jag själv :)
Nåväl... jag satte igång.
Jag rörde glatt ihop degen, men den var lite lös, så jag satte till mer mjöl, men den kändes fortfarande inte som de degar jag bakat av hemma hos mamma.
Jag satte till mer mjöl och till sist var jag nöjd. In med degen i kylen ! Den skulle ju vila ett dygn.
Nästa dag skred jag till verket, julmusiken var på och nyinköpta kaveln och formarna låg redo.
Hur det gick?
Det slutade med att jag grät och svor över min stenhårda pepparkaksdeg som inte gick att kavla tunnare än 2 cm :)
Inte hade väl jag fattat att degen fick sin rätta konsistens av att just vila i kylen.
Men... min snälle pojkvän gjorde allt för att jag skulle bli glad. Han körde till och med iväg och köpte mig en annan kavel, ifall det var den det var fel på :)
Den kaveln använder jag fortfarande.
5 kommentarer:
Vet du, jag har aldrig gjort egen pepparkaksdeg till pepparkaksdegstillverkarnas stora förtjusning så jag tycker att du är duktig.
Kramis Lisa
Hihi...ja det är verkligen av alla små misstag som vi lär oss i livet :)..gulligt av honom att tro så starkt på din bakkonst att det måste ha varit kavelns fel ;)..
Lycka till med baket!!
Kraam Sanne!!
Ps jag gillade dina namn bättre på min...eeeh.."glaslåda"...
Med en sån pojkvän förstår jag att han blev din man.
"Been there, done that"!:) Har gjort samma sak och har sedan aldrig gjort egen pepparkaksdeg!
Barnen brukar baka med farmor, men i år har jag köpt deg av kokerskan på vårt jobb och tänker baka lite här hemma också. Gillar doften!:)
Kram
Skogaholm funkar klockrent! Vi körde denna förra året och idag var det dags igen.
Men jag funderar på att prova Ernst recept på skurna peppisar om andan faller på senare under december.
Skicka en kommentar